Makine-Hırdavat ve İnşaat Sektör Toplantıları Gerçekleştirildi

Anasayfa > Makine-Hırdavat ve İnşaat Sektör Toplantıları Gerçekleştirildi

Teşkilatlanma Komisyonumuzun düzenlediği ve İGİAD üyeleri arasında sosyal ve iktisadî ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik faaliyetler çerçevesinde, inşaat , makine ve hırdavat sektöründe faaliyet gösteren üyelerimiz, Mustafa Çokyaşar’ın (Özyaşar Tel ve Galvanizleme) evsahipliğinde 04 Haziran 2009 tarihinde kahvaltı bir toplantıda bir araya geldiler. Katılımcıların 2009 yılında sektörde meydana gelen gelişmeleri ve 2010’dan beklentilerini dile getirdikleri toplantı oldukça verimli geçti.

Kahvaltılı toplantı, inşaat sektöründe faaliyetlerini sürdüren İGİAD üyelerinin kendilerini ve firmalarını tanıtmalarıyla başladı. Toplantıda sunumu gerçekleştirilen 2009 Makine-Hırdavat ve İnşaat Sektörü Değerlendirme Raporları, sektörün durumu ile ilgili olarak yapılan müzakerelerin ana zemini oluşturdu. Raporun sunumundan sonra, üyelerimiz sektörle ve firmalarının durumlarıyla ilgili olarak geçmiş dönemdeki performanslarını, önceki dönemlerle 2009 yılının karşılaştırmasını ve 2009 yılı ve sonrasıyla ilgili beklentilerini ortaya koydular. Sektörlerin sorunları ve bu sorunların çözümleri toplantının bir diğer gündem maddesiydi.

Makine-Hırdavat ve İnşaat sektörlerinin durumlarını ele alan iki ayrı rapor sunulurken, raporlarda, kriz sonrası oluşan durağan piyasa ortamının, iş hacmine olan etkileri değerlendirildi. Öte yandan, kriz sonrasına yönelik atılması gereken adımlar ve kriz yönetimiyle ilgili öneriler de raporda dile getirilen hususlar arasındaydı.

Makine ve Hırdavat sektörlerinde mevcut durumun ele alındığı raporlarda ise, sektörün gelişimi ve geldiği nokta anlatılırken, makine sektörünün krize rağmen toplam satışı hacminin arttığı ortaya kondu.

Rapor sunumunun ardından üyeler arasında gündem müzakeresine geçildi. İnşaat sektöründe, proje işlerinde önceleri program ön plandayken, süreç içerisinde mesleğin ana ilkelerinden haberdar olmayan ve programa göre iş yapan proje uygulayıcılarının sektörün ana damarını oluşturduğu ifade edildi. İş hacminin büyümesinin, genel bir büyüme hedefiyle paralelleşmesi gerektiği de üyeler tarafından belirtilen hususlar arasındaydı. Kriz sürecinde kontrollü büyümenin kazandığı öneme de değinen sektör mensupları, iç piyasalarda da krizin etkilerinin görüldüğünü dile getirdiler.

DERS VEREN TECRÜBELER DEVAM EDİYOR

Tecrübeye dayalı öğrenmenin çok daha faydalı olduğu yaklaşımından hareketle “Ders Veren Tecrübeler” başlıklı konuşma dizisini hazırlayan İGİAD, birbirinden deneyimli iş adamlarını, esnafları, tüccarları ve ustaları ağırlayacak. “Ders Veren Tecrübeler” dizisinde sadece kişisel hayat hikayeleri ele alınmayacak. Dizinin adından da anlaşılacağı üzere bu etkinlikte ders veren tecrübelere odaklanılacak.

“Ders Veren Tecrübeler” dizisinin moderatörlüğünü hem akademik hem de STK çalışmalarıyla yakından tanınan Doç. Dr. Nihat Alayoğlu üstlenecek. Gerek iş dünyasında uzun süre bulunan gerekse iş dünyasını odağına alan MÜSİAD’ta genel sekreterlik görevi üstlenen Alayoğlu, hâlen İstanbul Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekan Vekilidir. Aynı zamanda İGİAD Yüksek İstişare Kurulu üyesi olan Alayoğlu, konuklara sorular yönelterek verimli bir paylaşımın gerçekleşmesine katkıda bulunacak.

25 Nisan Salı, saat: 18.30’da İGİAD Dernek Merkezi’nde gerçekleşecek “Ders Veren Tecrübeler” dizisinin ikinci konuğu ise DÖVSAN Dövme Çelik Metal Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. Kurucu Ortağı Mustafa Erdoğan olacak.

 


Mustafa Erdoğan

DÖVSAN Dövme Çelik Metal Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.

1946 yılında Sivas merkezde doğdu. Erkek sanat mektebi sıcak demircilik bölümünden mezun olduktan sonra aynı yıl Sivas cer atölyesi presler şubesinde işe başladı.1972 yılına kadar aynı yerde çalıştı.

1972-1978 yılları arası yılında Gebze de yeni kurulmakta olan Omtaş firmasında işbaşı yaptı. 1978 yılında ayrılarak kardeşi Mehmet Erdoğan’la birlikte DÖVSAN firmasını kurdu. Halen aile şirketi olan DÖVSAN Dövme Çelik Metal Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.’de firma ortağı olarak görevine devam etmektedir.

Ayrıca İTSOB yönetim kurulu başkan yardımcılığı görevini yürütmektedir.

Evli, üç çocuk babası ve üç torun sahibidir.

SEKTÖR KURULLARI TOPLANTISININ KONUĞU MAHMUT ASMALI OLDU

SEKTÖR KURULLARI TOPLANTISININ KONUĞU MAHMUT ASMALI OLDU

İş Geliştirme Komisyonunun mutat olarak düzenlediği Sektör Kurulları Toplantısının ilki 11 Nisan Salı günü İGİAD dernek merkezinde gerçekleşti.

Abdullah Acar’ın karşılama konuşmaları ile program başladı. Ak Yapı Kurucu ortağı Mahmut Asmalı’nın Yapılarımızda Kültürel Doku, Yerli Malzeme Kullanımı ve Yurtdışı Müteahhitlik konulu sunumu ile program devam etti.

Toplumlar mimari eserler üzerinden gelecek kuşaklara konuşurlar

Mahmut Asmalı yapılarımızdaki kültürel dokulardan bahsederken özellikle mimar yetiştirme konusunda ki eksikliklerimiz hususuna vurgu yaptı. “Eşyayı ve sureti değil insanı merkeze alan yapılar oluşturmalıyız” diyen Asmalı bu yapılar için ise “önce güzel mimarlar yetiştirmeliyiz” dedi.

Bütün sokakların, mahallelerin birbirine benzemesinde ki kültürel yoksunlukların, tek tip insan modeli yapma sonucuna varıldığı vurgusu yapıldı. Oysa ki kültürel zenginliklerimiz ne kadar da fazla olduğu ve sadece coğrafyamız için değil bütün dünyada da aynı akımın olduğu söylendi.

Yaşam mekanları tasarlarken ikamet, ticaret ve ibadet üçlüsüne muhakkak önem vermeliyiz

Asmalı; “Yerel yönetimler ve şehir planlamacılarının mimari yapılarını, özellikle Osmanlı Devleti zamanında yapılan mimariler gibi; en az müdahale, en az planlama, en fazla katılım ve tabiat insan dengesi mahremiyetini gözeten bir üslup ile kurmalıdırlar” dedi.

Toplantının 2. gündem konusu olan yerli malzeme kullanımı ile toplantı devam etti.

Yerli malzeme konusunda hemen hemen %100 e yakını Türkiye de üretilebiliyor

Neredeyse birçok inşaat sürecinde kullanılan birçok ürünün ülkemizde üretildiğinin altı çizildi. Maalesef izolasyon, parke ve mekanik anlamda yurtdışından çok fazla malzeme geldiği bunun nedeni ise bu sektörlerde ki yerli firmaların kalıcı hizmet verebilir, sürdürebilir olmaması hususuna vurgu yapıldı.

Son olarak Yurtdışı Müteahhitlik konusunda fikir alışverişi yapıldı.

Yurtdışı müteahhitlikte Türkiye, 250 müteahhitlik firması içinden 42 firma ile Çin’den sonra 2. sırada 

Asmalı konuşmasında; 42 firma ile %4 e yakın hasılat payı aldığımızı lakin Koreli 13 firmanın bizim 2 katı ciro yaptıklarını hatta Fransa ve Almanya’nın ülkemizin yaptığı cironun 3 katını 5 firma ile yapıyor olduğu hususunu katılımcılara aktardı.

Asmalı; “Ciroda 9. Sırada olduğumuzu ve bunun en büyük nedenlerinden biri Türk firmaların yoğunluk olarak düşük projelerde ana yüklenici ya da yüksek bütçeli yapılarda alt yüklenici olmasıdır. Birde ülkemizde olduğu gibi firmalarımızın bir birlileri ile fiyat kırma yarışına gitmesidir” dedi.

Programın son gündem maddesi olan soru-cevap kısmına geçildi.

İş Geliştirme Komisyonu başkanı Hüseyin Acar’ın Mahmut Asmalı’ya hediye takdimi ile program son buldu.

BANGLADESH KRISHIBID GRUBU YÖNETİM KURULU BAŞKANI DR. ALİ AFZALİN İGİAD’A KONUK OLDU.

İGİAD tarafından tertip edilen “Bangladeş’te Ticaret İmkânlarının” konuşulduğu toplantıya Bangladesh KRISHIBID GRUBU Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali Afzalin konuk oldu.

Katılımcıların birbirlerini tanıtması ile program başladı. Dr. Ali Afzalin, KRISHIBID GRUB’un ticari yatırımları hakkında İGİAD üyesi iş adamlarına tecrübe ve bilgisini derinlemesine aktardı.

Birebir firma faaliyet alanları ve yatırımları hususunda görüşmeler yapıldı.

Program, karşılıklı hediyeleşmenin ardından son buldu.

İGİAD, BU YIL GİRİŞİMCİLİK ÖZEL ÖDÜLÜ’NÜ 15 TEMMUZ GAZİLERİNE VERDİ

ürkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD), Girişimcilik Özel Ödülü’nü bu yıl farklı olarak 15 Temmuz gazilerinden olan Sabri Ünal ve Fatih Üstün’e verdi. Ödül töreninin ardından Türkiye ekonomisinin değerlendirildiği bir panel gerçekleştirildi. 

İGİAD, Eyüp Kültür Sanat Merkezi’nde  2016 Yılı Girişimcilik Ödül Töreni ve Ekonomi Değerlendirme Paneli düzenledi. Girişimcilik Ödül Töreni programı bu seneye özel olarak, 15 Temmuz’da ülkemizin işgaline yönelik darbe girişimine karşı durarak, vatanı kahramanca savunana milletimize ithafen düzenlendi. 2016 Yılın Girişimcisi Özel Ödülü 15 Temmuz Şehitlerine ve Gazileri adına; Sabri Ünal’a ve aynı zamanda İGİAD Üyesi olan M. Fatih Üstün’e takdim edildi. Etkinliğe İstanbul Vali Yardımcısı Nihat Nalbant, İGİAD Başkanı Ayhan Karahan, Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, BİM İcra Kurulu Üyesi Haluk Dortluoğlu, dernek üyeleri ve 15 Temmuz gazileri katıldı.

 ”Şehit ve gazilerimiz olmasaydı belki de bu töreni gerçekleştiremeyecektik”

İGİAD Başkanı Ayhan Karahan, ödül töreni hakkında şöyle konuştu: ”Kurulduğumuz günden itibaren her yıl girişimcilik ödül töreni düzenlemekte. Bu yıl 13’üncü özel ödül törenimizi düzenliyoruz. 15 Temmuz’da ülkemizde gerçekleşen darbe kalkışmasına karşı milletimizin göstermiş olduğu şanlı direnişi dikkate alarak, milletimize atfen bul yıl Girişimcilik Özel Ödülü’nü gazilerimize takdim etmek üzere düzenledik. 15 Temmuz’da milletimiz darbeye karşı direniş göstermeseydi, şehitler vermemiş olsaydık ve gazilerimiz var olmasaydı bu ödülü verecek kimseye bulamayacaktık. Belki de bu toplantıyı bir arada gerçekleştiremeyecektik. Gazilerimize ve şehitlerimize minnettarlarımızı sunmak ve milletimize vefamızı göstermek adına ödül törenimiz bu yıl, bu konseptte gerçekleşmiş oldu.”

Ödülü kimlere verildiği konusunda bilgi veren Karahan, ”Ödülümüzü tanksavar olarak gündeme gelen, Türkiye’nin gıpta ile izlediği, anılarını bizlerle paylaştığı zaman duygu yüklü anlar yaşadığımız Sabri Ünal gazimize ödülümüzü verdik. Diğer ödümüzü derneğimizin üyesi Fatih Üstün gazimize verdik. Fatih Üstün, Şehzadebaşı’nda açılan ateş sonucu yaralanmıştır. Sabri Ünal’ı Üsküdar’da 2 tankın altına girerken gördük. Bu ödül her ikisine verilmekle beraber bütün gazilerimiz adına verilmektedir. O anlar asla unutulmaz. Bu anılar Türkiye’de süreli yaşanacaktır” şeklinde konuştu.

Düzenlenen panel hakkında konuşan Karahan, ”Geçmiş yıllardaki ödül törenlerimizde girişimcilikte bulunan firmaları belirleyerek ve seçici davranarak tespit ediyorduk. Törene iş adaları ve üyelerimiz geldiği için ülkemizde yaşamış olduğu o yılki ekonomik değerlendirmelerde bulunuyoruz. Konunun uzmanlarıyla beraber panelimiz gerçekleştiriyoruz. İki açıdan da üyelerimizin istifadesine sunuyoruz”ifadelerini kullandı.

Girişimcilik ödül töreni gecesinde, Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak Moderatörlüğünde; İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, BİM İcra Kurulu Üyesi Haluk Dortluoğlu’nun katıldığı ekonomi değerlendirme paneli düzenledi.

  • A.Karahan1
  • A.Karahan
  • odltrn
  • f.üstün
  • f.üstün1
  • vali
  • odltrn1
  • s.ünal
  • s.ünal1
  • odltrn2