Amazon, 1996'da Jeff Bezos tarafından kuruldu ve e-ticaret alanında dünyaya yeni bir soluk getirdi. 2018 verilerine göre 610.000'den fazla çalışana sahip olan dev şirket, herkes tarafından bilinse de bazı bilinmeyen yönleri de var. İşte Amazon hakkında ilk kez duyabileceğiniz 9 detay.
1. Şirketin ismi aslında çok daha farklı olabilirdi:
1996'da şirketin resmi olarak kurulmasından önce akıllara gelen ilk isim Amazon değildi. Şirketin kurucusu Bezos, isim olarak öncelikle 'abracadabra' kelimesini çağrıştıran Cadabra'yı tercih etti ancak avukatı bu ismi 'kadavra' olarak karıştırılabileceği ihtimalini hatırlatarak isimden vazgeçirdi.
Bu isimden vazgeçen Bezos, kitap dünyasının bir nehir gibi geniş olduğunu düşündüğü için Güney Amerika’da yer alan Amazon'un ismini kullanmaya karar verdi.
2. Şirket ilk faaliyetlerine garajda kitap satarak başladı:
Jeff Bezos, 1995'te projenin ilk temellerini attığında basit bir garajı kitapçıya çevirerek satış yaptı. 2015'te mağazalar açmaya başlayan Bezos, şirketin ilk günlerinin hatırasını saklamak adına bu kitapçıları tekrar kurdu.
3. Amazon, en kârlı dönemlerinde 2 yıl boyunca vergi ödemedi:
Dev şirketin kâr oranı 2017'den 2018'e kadar hemen hemen iki katına çıktı ancak aradaki zamanda vergi ödemedi. İlk bakışta yasal değil gibi görünüyor ancak tamamen yasal. ABD hükümeti, şirketlere belirli vergi indirimleri ve vergi kesintileri uygulayabiliyor. Amazon'un 2005'ten 2014'e kadar aldığı toplam vergi indirimi ise 600 milyon dolar civarında.
4. AWS (Amazon Web Services), geçtiğimiz yıl şirkete 7,3 milyar dolar gelir sağladı:
Birçok sosyal medya devinin de kullandığı devasa platform AWS, geçtiğimiz yıl Amazon'un kasasına tam olarak 7,3 milyar dolar ekledi. AWS; Twitter, Spotify, Netflix gibi dev şirketlerin de kullandığı bir platform. Durum böyle olunca elde edilen gelire şaşırmamak gerek.
5. Sanılanın aksine Amazon'dan her şeyi satın alamazsınız:
Dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinden biri olan Amazon, yüzlerce farklı kategoride binlerce ürün satıyor ancak sanılanın aksine istediğimiz her şeyi Amazon'dan satın alamıyoruz. Amazon; ev, araba, evcil hayvan ve tütün ürünlerinin satışına izin vermiyor.
6. Amazon'un kendine ait 41 markası ve ortaklığı bulunuyor:
Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Amazon'un büyüklüğü sandığımızdan da fazla. İzlemek istediğiniz bir filmin yorumlarını incelemek için girdiğiniz IMDb'de bile Amazon'a para kazandırıyorsunuz çünkü o da Amazon'a ait.
7. Bir dönemler şirketin operasyon yöneticisi olan Jeff Wilke'nin stresle başa çıkmak için garip bir yöntemi vardı:
Belli mevsimlerde daha da yoğun hale gelen satışlar, operasyon yöneticisi gibi büyük sorumluluk sahibi bir kişi için yorucu olabiliyor. 2000'li yılların başında şirketin operasyon yöneticisi olan Jeff Wilke, stresle başa çıkmak için gözlerini kapatıp güçlü bir çığlık atıyordu. Böylece diğer çalışanların da isteğini ve motivasyonunu arttırıyordu.
8. Amazon'un ofisleri tamamen evcil hayvan dostu olarak yönetiliyor:
Amazon çalışanları evcil hayvanların ofiste bulunmalarından hoşlanıyorlar. Üstelik Seattle'daki kampüste tam 6.000 köpek bulunuyor. Tüm çalışanlar evcil hayvanlarını rahatça işe getirebiliyorlar.
9. Amazon'un Seattle ofisinde bulunan Spheres adlı yapı en popüler iş alanlarından birisi:
Çalışanlarının daima masa başında kalmasını istemeyen Amazon, geçtiğimiz yıl Seattle'daki kampüsüne The Spheres'i açtı. Spheres adlı bu mekan, 400'den fazla bitki türünü barındırıyor. Böylece çalışanlar doğayla olan bağlarını koruyabiliyorlar.
10. Amazon'un logosunda gizli olan mesaj:
Yukarıdaki logo Amazon'un muhtemelen ilerleyen yıllarda bile değiştiremeyeceği güçlü bir mesaja sahip. A'dan Z'ye doğru giden ok, firmanın mottolarından olan "Bizde A'dan Z'ye her şeyi bulabilirsiniz" mesajını veriyor. Ayrıca okun grafik yapısı, araştırmalara göre insanları -tıpkı emojilerde oluduğu gibi- gülümsetiyor. Böylece daha ilk anda marka ile olumlu bir etkileşim kurmanızı sağlıyor.
Amazon hakkında az bilinenler serimizin sonuna geldik. Önümüzdeki hafta, bir başka dünya devinin bilinmeyenlerini açmak üzere, takipte kalın :)
2001 yılında kurulan ve Türkiye'nin ilk online pazaryeri olan GittiGidiyor, 2011 yılında global e-ticaret devi eBay'in çatısı altına girdikten sonra sektördeki öncü konumunu daha da güçlendirdi. 23 milyon kayıtlı kullanıcısı bulunan
GittiGidiyor, avantajlı fiyatlarla milyonlarca ürüne ev sahipliği yapan; bireysel satıcılar, KOBİ ve büyük işletmelerin mağaza açıp işlerini büyüttüğü güvenli bir alışveriş platformudur. 50 kategoride 15 milyon ürün çeşidiyle farklılaşan GittiGidiyor, ödemeleri %100 güvence altına alan ödeme-onay sistemi “Sıfır Risk” kullanır. Saniyede 1 ürünün satıldığı site, 9 milyon kez indirilen mobil uygulamalarıyla ve mobil cihazlara uyumlu alışveriş ekranlarıyla satışının %50'sini mobilden gerçekleştirmektedir. GittiGidiyor, Great Place to Work tarafından belirlenen Türkiye'nin En İyi İşverenleri-2019 listesinde 1'inci olmuştur.
Misyonumuz dünyadaki bilgileridüzenleyerek herkesin erişebileceği ve yararlanabileceğihale getirmektir.
Dün birlikte hayal ettik, bugün birlikte inşa ediyoruz, yarın birlikte yaşayacağız;
Google ile Türkiye geleceğe hazırlanıyor.
kullanıcı Dijital Atölye eğitimlerimiz ile dijital beceriler kazandı.
kullanıcı aldığı Dijital Atölye eğitimleri sayesinde dijital dünyada işlerini ve kariyerlerini geliştirdi.
aile ve çocuk “İnternot Olmaya Var Mısın?” projemizle interneti bilinçli keşfediyor.
öğrenci, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğimiz ile her sene temel kodlama eğitimi alma fırsatı buluyor.